Helena AnderssonFörsvann den 14 juni 1992 
Ålder vid försvinnandet: 22 
Hemmahörande i: Mariestad
Sågs senast i: Mariestad 
Signalement: Vad vid försvinnandet klädd i ett svart linne, svart tröja och ljusa byxor. 


Lördagen den 13 juni 1992 var Helena på en inflyttningsfest i Töreboda. Helena och några andra av festdeltagarna, bland annat Helenas syster, bestämde sig senare på kvällen för att åka till Mariestad och fortsätta festen där.
De hoppade in i en taxi och stannade vid Stadshotellet i Mariestad. Helenas syster valde att lämna sällskapet och gick till sitt föräldrahem där hon bodde tillsammans med Helena och deras föräldrar, men Helena och de andra gick in på hotellet.
Strax innan klockan 02.00 satt Helena i baren tillsammans med några kompisar. Kort därefter lämnade hon hotellet för att gå hemåt.
Krogen stängde klockan 02.00 och därför var det mycket folk utanför när Helena kom ut och flera vittnen såg henne när hon började gå hemåt.

När Helena gick hem från centrum brukade hon passera Österlånggatan som ligger i närheten av hotellet. En stund efter 02.00 såg ett vittne att en kvinna och en man gick tillsammans på den gatan. Ett annat vittne såg en kvinna och en man gå tillsammans över Marieholmsbron en kort stund senare, även den ligger längs den väg Helena brukade gå.

Efter ytterligare en liten stund, mellan klockan 02:10 och 02:30 är en kvinna som bor nära Helena ute och går med sin hund på en cykelväg nära hennes hem.
Kvinnan har under förhör berättat att hon hörde flera röster från stora vägen, en av rösterna var en tjej som grät högljutt och ropade "Nej, så får ni inte göra". Kvinnan uppgav att hon hörde minst två olika mansröster i samtalet.
Kvinnan stod och lyssnade i uppåt fem minuter och efter en stund blev tystnade rösterna. Kort därpå hörde hon tjejen ropa "åh nej". Efter det hörde kvinnan inga fler röster och hon gick vidare.
Kvinnan blev förhörd precis efter Helenas försvinnande och då sa hon att hon inte hade hört någonting. Det var först senare som hon berättade om bråket och tjejrösten.

I samma område som kvinnan med hunden befann sig fanns även två killar som satt i en bil. Killarna har under förhör berättat att de runt klockan 02.30 såg en bil komma körandes på cykelbanan i riktning mot en stig som den körde in på och försvann. Efter mellan 5 och 10 minuter såg de bilen komma ut från stigen och försvinna igen. Killarna har beskrivit bilen som ljus med en kantig bakdel.
Killarna som såg bilen har inte hört några skrik eller något bråk, men då de lyssnade på musik i bilen är det inte säkert att de hade hört eventuella röster.

Ett hundratal meter från Helenas hem, vid sjukhuset i Mariestad, såg ett vittne att någon parkerade en bil för att sen lämna bilen och springa mot ett bostadsområde i närheten.

På söndagen den 14 juni när man började leta efter Helena hittade man en av Helenas sandaler. Sandalen låg i växtlighet några meter från en stig ungefär 100 meter från hennes hem. Det var vid samma stig som killarna såg den ljusa bilen köra på i samband med att Helena försvann.

På måndagen den 15 juni hittade man Helenas andra sandal samt hennes ringar. Sandalen låg på andra sidan stigen där man hittade den första sandalen och båda sandalerna låg några meter från stigen, kastade in i terrängen. I närheten av platsen där man hittade sandalerna fanns en lekplats och det var där man hittade Helenas ringar. Intill ringarna fanns däckspår och gräset runtomkring var upptrampat.

Polisen har misstänkt minst tre olika män för att ha varit inblandade i Helenas försvinnande.
En av de misstänkta männen var en person som var 25 år gammal när han greps och anhölls den 16:e juli 1992, lite mer än en månad efter Helena försvann. Mannen greps efter att en person ringde polisen och uppgav sig ha sett Helena kliva in i en vit bil utanför stadshotellet, och personen beskrev både bilen och föraren så väl att det ledde polisen till den man som blev gripen.
I början av augusti släpptes mannen då man upptäckte att personen som lämnade tipset inte var i närheten av hotellet den aktuella natten och att uppgifterna helt enkelt inte stämde.

Flera olika personer lämnade tips om en annan man som polisen därför fick upp ögonen för. Mannen nekade till all inblandning i Helenas försvinnande men eftersom han inte kunde uppge något alibi för den aktuella natten fortsatte polisen att ha intresse för honom. Polisen fortsatte att förhöra honom flera gånger under några års tid och år 2006 ringde mannen till en journalist i Skaraborg och pratade in ett meddelande på telefonsvararen.
I meddelandet, där han försökte vara anonym, berättade han om en man som befann sig i Mariestad natten då Helena försvann och han beskrev mannen på ett sätt som lät som att han beskrev sig själv.
Polisen lyckades spåra samtalet och grep mannen i fråga. Polisen kunde kort därefter konstatera att mannen inte hade befunnit sig i Mariestad när Helena försvann och även han avskrevs därför från utredningen.

År 2017 blev en tredje person anhållen misstänkt för mordet på Helena.
Mannen ska ha setts tillsammans med Helena inne på hotellet precis innan hon försvann. Mannen har haft svårt att redogöra för vart han befann sig efter han lämnade hotellet.
Vittnen har också sett en man och en kvinna gå på Marieholmsbron den aktuella natten i riktning mot Helenas bostad och den häktade mannen stämde överens med signalementet på mannen på bron.
Kort efter att mannen häktades så släpptes han och han blev senare helt avskriven från utredningen.

 År 2019 hittade man tre olika DNA-spår på sandalerna.
Det ena spåret leder till en kvinna som är släkt med Helena och det kan vara Helena själv eller någon av hennes systrar. Det andra spåret innehåller DNA från två olika personer och är därför svårt att spåra vidare.
Det tredje spåret leder till en ännu oidentifierad man.

Stora sökinsatser har genomförts och både polis, militär och tusentals frivilliga letade efter Helena i över två månader efter hennes försvinnande men hon hittades inte och är fortfarande försvunnen.Helenas sandaler
Karta över området, från Sveriges Radio P4 Skaraborg


Länkar: Inslag i Sveriges radio, Flashback-trådSkapad den 10 maj 2014
Uppdaterad 24 maj 2020: Betydligt många fler detaljer tillagda 
< >

2 kommentarer:

 1. Glömmer aldrig detta fall. Minns att hon jobbat på ett företag som den där inga gubben ägde? El var det han som ägde haket hon testat på? Antingen eller. Den gubben bara råkade äga restaurangen som Lisa Holm jobbade på..!!
  Ingen hiss i hans samtliga hus på hans marker.. Kan tom finnas dna kvar ännu.. Även fast de har vattenslang i källaren..? Vad mer kan hittas? Föreslår ett simkort faktiskt. Men men alla var nöjda med att döma en oskyldig i ena fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hänger inte riktigt med här; menar du att Helena kan ha blivit bortförd och tagen till Kinnekulle? Skulle Lisa Holms mördare vara någon annan än han som dömdes...? Dvs, kan det vara samma mördare? Utveckla gärna!

   Radera