Gunnel Gummeson

Försvann i slutet av maj eller början av juni 1956 
Ålder vid försvinnandet: 27
Hemmahörande i: Nora 
Sågs senast i: Shibarghan, Afghanistan


Gunnel hade under en tid varit socialarbetare i Indien, och reste därefter genom Afghanistan tillsammans med sin fästman, Peter Winant.
Den 20 maj gick hon in på postkontoret i Kabul och postade ett brev till sina föräldrar i Sverige.
Några dagar senare sågs paret kliva av en lastbil i staden Shibarghan i norr; enligt vittnesuppgifter följde de sedan med en av medpassagerarna, som hyrde ut rum. 
Den sista uppgiften var då de sågs gå in genom en port i staden.

Peter Winants far gjorde undersökningar, och fick information om att paret ska ha fortsatt mot staden Herat.
Han vände sig till regeringen och premiärminister Mohammed Daoud Khan, som lät iscensätta en undersökning, vilket sedan ledde till att tre guvernörer fick sparken.

I maj 1963 fick Leif Belfrage på UD ett konfidentiellt, personligt brev från USA:s ambassadör J Graham Parsons, som uppgav att Gunnel Gummeson troligen levde i fångenskap som sonhustru till en välbärgad klanhövding i Qaisar, Kala Khan, och hade fött en pojke. 
Källa till uppgifterna uppgavs vara en i hemlighet konverterad, kristen pashtun, som fått uppgifterna under sin militärtjänstgöring. 
Denne berättade historien för en amerikansk präst i Kabul, som larmade sin ambassad. Enligt pashtunen, som i den diplomatiska brevväxlingen kom att kallas ”Joe”, var det väl känt i Maimana att Peter Winant hade mördats och att Gunnel Gummeson hade blivit såld till khanen. 

Provinsguvernören ska ha blivit mutad, medan allmänheten var lojal mot khanen.
På uppdrag av amerikanske prästen ska Joe ha begett sig till Maimanaområdet förklädd till leksaksförsäljare, sökt upp Kala Khans sommarläger och där ha mött en ljuslockig liten pojke med europeiska drag. 
Hans försök att få kontakt med modern misslyckades dock, och han tvingades fly från lägret. 
UD och den svenske ambassadören Dick Hichens-Bergström tog uppgifterna på allvar och diskuterade möjligheterna till en fritagningsoperation med helikopter. 
Kung Zahir Shah lät i juni sända en specialstyrka på 175 elitsoldater, utklädda till vägarbetare, för att leta igenom varenda by och nomadläger efter Gummeson. 
Man lyckades dock bara hitta en enda blond, utländsk kvinna, och det var en ryska som försäkrade att hon var lyckligt och frivilligt gift.
Den sista rapporten var en artikel i Aftonbladet från 1967, där två turister, som hört talas om fallet, uppgav att de hade sett en ovanligt blond pojke i nordvästra Afghanistan.
Gunnel Gummeson dödförklarades den 8 februari 1977 av tingsrätten i Lindesberg.


Länkar:
Gunnel Gunneson, Wikipedia
Flashback-tråd

Skapad den 13 maj 2014
Uppdaterad den 21 april 2023, länkar tillagda
< >

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar