Ebba Charlotta Horney


Försvann i januari 1945
Ålder vid försvinnandet: 27
Hemmahörande i: Stockholm/KöpenhamnEbba Charlotta "Jane" Horney, försvann i januari 1945 efter att hon blev mördad av danska motståndsmän.
Jane var en svensk agent som hade haft flera olika uppdrag i Sverige, Tyskland och Danmark i början av 1940-talet. Den Danska motståndsrörelsen misstänkte att hon var tysk spion och i slutet av 1944 eller början av 1945 utfärdade de en order om att avrätta Jane.

Den 17 januari 1945 åkte Jane tåg från Stockholm till Malmö tillsammans med tre medlemmar i den danska motståndsrörelsen. Jane trodde att syftet med deras resa var att fria henne från misstankarna om att vara tysk spion, men deras plan var i själva verket att mörda henne.
Under kvällen tog sällskapet in på Grand Hotel i Malmö och dagen efter, den 18 januari, lämnade de hotellet och åkte antingen till Höganäs eller till Laröds Strandbad i Helsingborg där Jane och hennes sällskap gick ombord ett fartyg, ett fartyg som Jane trodde skulle ta henne till Köpenhamn.

Ombord på fartyget fanns en medlem i den Danska motståndsrörelsen, Hjalmar Ravnbo, som hade fått uppdraget att ta livet av Jane. När fartyget befann sig på internationellt vatten sköt han Jane i ryggen med två skott.
Hennes kropp virades in i en segelduk och järnkättingar och sänktes sedan i havet.

Den 24 juli 1945 anmäldes Jane försvunnen av sin pappa. En utredning startade och år 1946 erkände danskarna mordet på Jane men menade också att det var bevisat att hon var Tysk spion. Sverige accepterade detta och utredningen avslutades.
Ett tag senare togs fallet upp igen och Alf Eliasson, landsfogden i Malmöhus, genomförde en grundlig utredning där han bland annat lät intervjua alla inblandade som gick att få kontakt med. Hans utredning blev 500 sidor lång och ingenting i utredningen pekade på att Jane hade varit tysk spion.

Både Hjalmar Ravnbo och den Danska motståndsrörelsen har erkänt mordet men Janes kropp har aldrig hittats.

Det finns flera böcker, artiklar, poddar och dokumentärer som skildrar Janes liv och hur hon blev mördad.
< >

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar