Raoul Wallenberg
Försvann den 17 januari 1945
 Ålder vid försvinnandet: 33
 Hemmahörande i: Stockholm
 Sågs senast i: Budapest, Ungern 


Raoul var en svensk diplomat som under andra världskriget räddade mängder av liv genom att bland annat utfärda svenska skyddspass till tiotusentals judar i Budapest, vilket innebar att tyskarna då såg dem som svenska medborgare och det räddade livet på dem. 
Han köpte även flera hus som han satte svenska flaggor på och kallade för diplomatiskt territorium, och lyckades på så sätt hålla många judar säkra där. 

När Röda Armen, Sovjetunionen, började närma sig Budapest i januari 1945 sökte han upp dem i syfte att skydda Ghettot och judarna där. Men mötet med Ryssarna slutade med att de tog honom till fånga och fängslade honom i Lubjankafeängelset. Ryssarna har senare hävdat att Raoul blev mördad i samma fängelse år 1947 men det har aldrig bevisats.

Efter Raouls död blev han en av de mest globalt hedrade personerna i världen. Mängder av skolor, gator, torg och parker är uppkallade efter honom och det finns momunent för honom över hela världen. Han har även blivit hedersmedborgare i fyra länder. 

Det är en allmänt accepterad slutsats att han dödades av ryssarna men hans kropp har aldrig hittats.

Raoul dödförklarades år 2016.


< >

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar